11 Ogos 2009

Pengkhianat Melayu Atau Islam?

Siapa lebih merbahaya antara golongan yang mengkhianati bangsanya-Melayu, ataupun yang mengkhianati agama Allah S.W.T iaitu Islam? Saya kira hayat politik Muhyiddin sebagai TPM tidak akan lama pun. Bahkan, Najib adalah PM terakhir daripada dinasti UMNO-Barisan Nasional, itu lebih kurangnya bacaan pengamat-pengamat politik saat ini. Lagipun, rakyat tidak melihat kekuatan diri Muhyiddin sebagai PM, adakah anda melihatnya?

Dewan Pemuda PAS Kawasan Kuala Krai merasakan bahawa isu 'pengkhianat' ini hanyalah peluru UMNO untuk digunakan sepanjang PRK Permatang Pasir sahaja. Memang senjata dan peluru sebegini sering digunakan sejak sekian lama. Bush (ayah dan anaknya) serta Clinton dahulunya akan menyerang negara luar di Teluk seperti Iraq dan mencampuri isu Palestin agar berjaya mengaburi/mengalih pandangan mata rakyatnya akan masalah dalam negara US itu sendiri.

Barisan Nasional sendiri sering kali menggunakannya. Lihat sahaja isu liwat (round 2) yang dibabitkan dengan si Saiful tempoh hari, ianya hanya panas seketika sewaktu DSAI sedang dalam kempen memenangi PRK Permatang Pauh.

Isu derhaka kepada istana dan raja oleh Pakatan Rakyat terutamanya DS Nizar gegak gempita dicanang di seluruh negara hanya panas seketika sewaktu PRK Bukit Gantang semata-mata. DS Nizar menyebut perkara ini dalam Muktamar PAS Kaw. Kuala Krai tempoh hari, " Saya bagi salam pada orang kampung (Melayu) sewaktu kempen di Bukit Gantang, tapi mereka jawab, kami tak jawab salam orang yang derhaka pada sultan...". Sampai begitu sekali orang Melayu termakan dengan senjata UMNO ini.

Isu Chin Peng yang ingin pulang tempoh hari, hingga ramai pesara-pesara tentera yang ditemubual, dimain emosi rakyat akan kekejaman komunis, diminta komen-komen pimpinan PR dan kemudiannya dieksploitasi, dan pelbagai lagi adalah sekadar ingin menutup kelemahan kerajaan dalam menguruskan ekonomi negara. Setelah bank negara mengumumkan keadaan semasa pertumbuhan ekonomi negara yang menunjukkan bahawa ekonomi negara sedang tenat, maka isu Chin Peng cepat-cepat diangkat untuk mengalih pandangan rakyat.

Isu pusat sembelihan babi di Kedah diperbesar-besarkan untuk dijadikan peluru menyerang PAS dan PR di PRIK Manek Urai. Kerana apa? Kerana di Manek Urai mereka tiada isu untuk dimainkan dengan baik sehingga memerlukan mereka mencari isu di luar sana untuk diperbesarkan dan dijadikan peluru untuk dihalakan ke Manek Urai. Yang ada di Manek Urai hanyalah duit dan projek yang ditaburkan dengan begitu lebat sekali kepada pengundi-pengundi di sana.

Dan, isu penghianat ini hanyalah bersifat seperti buih pepsi-kola adanya. Ia hanyalah peluru usang yang dibesar-besarkan di Johor sana dan sedang dihalakan muncungnya ke Permatang Pasir! Get ready!

Nazman Che Iberahim
Ketua Penerangan DPPK Kuala Krai

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...