17 Mei 2009

Hentikan Kenyataan Yang Boleh Menimbulkan Fitnah

Hentikan Kenyataan Yang Boleh Menimbulkan Fitnah

Sunday, 17 May 2009 16:07 Dewan Pemuda PAS Kelantan
latifSaya memandang serius terhadap dakwaan Ketua Dewan Ulama PAS Kelantan semasa merasmikan Muktamar Dewan Ulama Pas Kelantan yang memaklumkan bahawa terdapat unsur-unsur yang tidak sihat dalam proses pemilihan diperingkat parti.

Isunya ialah Ketua Dewan Ulama mendakwa terdapat kes yang melibatkan pemberian pakaian dan jamuan makan yang mempengaruhi pemilihan peringkat parti.

Oleh itu, Dewan Pemuda PAS Kelantan menggesa Badan Perhubungan PAS Negeri supaya suatu jawatankuasa siasatan ditubuhkan bagi menyiasat dakwaan tersebut.

Siasatan ini penting agar perkara-perkara negatif ini tidak menjadi barah didalam parti PAS. Dan sekiranya didapati dakwaan itu benar, pihak parti perlu mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana pihak yang terlibat.

Oleh kerana dakwaan dari Ketua Dewan Ulama agak samar dan boleh menimbulkan kekeliruan dan salah tanggapan , maka adalah diharapkan dengan penubuhan jawatankuasa siasatan ini mampu menjelaskan segalanya samada sememangnya terdapat unsur-unsur tersebut atau sekadar tuduhan semata-mata.

Dewan Pemuda PAS Kelantan berharap dakwaan tersebut bukanlah fitnah dan mengharapkan ianya dapat diselesaikan secepat mungkin bagi mengelakkan kekeliruan yang
timbul dan berlarutan.

Dewan Pemuda PAS Kelantan juga berharap keharmonian dan kedamaian parti perlu dijaga. Kenyatan-kenyataan yang bersifat kontroversi dan tidak menguntungkan parti perlu dihentikan. Kita juga menyarankan kepada mana-mana pimpinan segera menghentikan apa-apa kenyataan yang boleh menimbulkan fitnah, melemahkan parti dan memecahbelahkan perpaduan ahli. Sebaiknya perkara sebegini diselesaikan melalui saluran dalaman parti.

Sekian,terima kasih

YB. ABDUL LATIFF BIN ABDUL RAHMAN
Ketua
Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...